Obeski za ključe, vlomi in lažno sporočilo

Te dni po e-pošti kroži naslednje sporočilo:

Preverjeno na policiji in je res

Te dni se na raznih parkirnih prostorih in bencinskih servisih brezplačno delijo obeski za avtomobilske ključe ali drugi manjši dodatki za vozilo.
Ne jemljite teh stvari! V njih je vgrajen manjši čip, s katerim kriminalci sledijo vašemu gibanju do hiše in na tak način ugotovijo, kdaj ste doma. Ko ste odsotni pa vam vlomijo.
To naj bi bili romunski kriminalci, ki so iznašli nov način vlamljanja.
Obvestite svoje prijatelje.

Gre za lažno sporočilo, ki bo povzročilo samo to, da bodo e-poštni strežniki švicali po nepotrebnem. Dejanski odgovor policije na omenjeno sporočilo pa je sicer:

Po do sedaj opravljenem preverjanju policija ni prejela prijave ali obravnavala primera, ki ga omenjate. Sicer nam tak način tudi ni poznan glede na izkušnje naših kolegov iz tujine.
S spoštovanjem,

Drago Menegalija
Predstavnik Policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete

Pošiljanje takih sporočil po sistemu za vsak slučaj se na prvi pogled zdi smiselno, vendar so dejanske posledice le nepotrebna panika, širjenje dezinformacij in obremenjeni e-poštni strežniki.

Avtor naslovne slike: mynameisharsha

1 year nazaj avtorja v Kritično razmišljanje Odgovore na te vnose lahko spremljate preko | RSS. Odgovor ali trackback lahko pustite s svoje strani.
Avtor:

Soustanovitelj strani Skeptik.si, inženir multimedije, ljubitelj tehnologij in voditelj podcasta Bitni pogovori. Profesionalno se ukvarja z gradnjo e-tečajev in e-izbraževanjem. Dnevno spremlja novice povezane z Applom in znanostjo, našli pa ga boste tudi s slušalkami v ušesih pri poslušanju podcastov in avdioknjig, brez katerih mu živeti ni.